Whiskysortiment

Se alla sorter som vi har i vår fantastiska whiskykällare:

Klicka här för att öppna en PDF med alla sorter.

Vår berömda whiskykällare

Hotell Skansen kan stoltsera med att ha världens största whiskykällare och whiskybar. Vi har skrivit in oss i rekordböckerna och har under många år byggt upp ett imponerande utbud av whiskysorter. Under 1950 talet grävdes källaren ut och från 90-talet och framåt började vi att fördjupa oss i whisky, en dryck som finns i många sorter och lagras under lång tid.

Idag bedriver import och har handelstillstånd samt har besökt de flesta destillerier i Japan, Skottland och på Irland. Det betyder att vi har en gedigen kunskap i att hålla exklusiv whiskyprovning och kan lova en spännande smakupplevelse. Hotel Skansens Dram shop är en ständigt växande whiskykällare och 2018 genomfördes en officiell räkning av antalet sorter, som då uppgick till hela 1179 stycken. Främst är det single malt som finns i vårt sortiment men även blended och vetted malt etc.

Vi anordnar whiskyprovningar för allt ifrån små sällskap om minst 10 personer upp till stora konferenser, företag och whiskyklubbar på upp till 80 personer.

 

Vad är maltwhisky och single malt?

Både single malt och maltwhiskey tillverkas från korn. Singel malt tillverkas direkt från torkat korn och maltwhiskey tillverkas av korn har legat i blöt ett par dygn. Whiskey som är singel malt kommer från ett enda destilleri medan maltwhiskey kan komma från flera olika destillerier.

Drycken destilleras alltid två gånger och kan sedan exempelvis rökas på en rad olika sätt för att få rätt karaktär. Slutligen lagras whiskyn i minst tre år, men ofta betydligt längre innan den är redo att avnjutas. Vid en whiskyprovning guidar vi och berättar mer om varje whiskey. Smaka på fantastiska produkter vid en vistelse på Öland.

 

Vad innebär blended och vetted malt?

Blended malt whiskey är tillverkat av grain och malt. Vetted malt whiskey kommer från två eller fler olika sorters blended whiskey. Det finns inte någon övre gräns för hur många sorters whiskey som kan blandas. Den lagras under minst tre år och blandningen kan skapa många intressanta smaker som kommer fram.

Hotell Skansen kan erbjuda whiskyprovning för två där vi tar dig igenom en smakresa inom whiskey. I vår whiskykällare lagrar vi, buteljerar och förädlar whiskey från en rad olika länder. Ett genuint intresse har bidragit till ett stort kunnande där varje whiskyprovning kan anpassas till din kunskapsnivå.