Historien bakom

Whiskykällaren som blev världens största whiskybar.

I Färjestaden på Öland ligger en av världens största whiskybarer med whiskysorter från alla världens hörn. Här kan du läsa historien om hur allting började, i källaren som grävdes ut på 1950-talet, skriven av hotelldirektör Fredrik Norén.

Hotel Skansen har varit inom familjens ägo sedan mitten av 80-talet. I slutet av 90-talet beslutade min far Stefan att bygga om den gamla puben i källaren till vinkällare och där började så småningom anordnas lite tillställningar. År 2000 anordnade Öland södra Rotaryklubb en föreläsning i ämnet whisky av Dag Lennartsson, författare och ”whiskytok”. Dag nämnde att han höll på att skriva en bok om Sveriges Bästa Whiskykrogar, som vi såklart ville vara representerade i, men då krävdes mer whisky och bättre synlighet av dessa. Vi nappade på idén och byggde ett långt ”vitrinskåp” med många hyllmeter nere i vinkällaren, för att kunna visa upp alla fina och olika sorters whisky.

Fler och fler gäster fick upp ögonen för den stora samlingen och dom började fråga om hur många sorter vi egentligen hade. Kunde det vara den största whiskybaren i Sverige? På den tiden hade vi ungefär 270 sorter. Jag och min far reste till Skottland och besökte några av de systembolag som hade lite extra i sitt sortiment. Ungefär ett år senare, år 2001, gjorde vi en ny räkning och då kunde vi konstatera att vi hade drygt 500 sorter. Sedan dess har vi rest mycket och hunnit besöka de flesta destillerierna som finns på Irland, Skottland och i Japan. Många av destillerierna har vi hunnit besöka flera gånger och etablerat en god kontakt med. Under alla resor genom åren har vi kunnat utöka vår expertis och träffat många intressanta människor, samtidigt som vi handlat whisky i olika former. Master Blender är en titel som jag la till på mitt cv för nu över 10 år sedan, vilket är fantastiskt kul. År 2004 startades The Long Island Whisky Society i våra lokaler. En whiskyklubb med både killar och tjejer som anordnar sommarfester, julavslutningar, årsmöten och spännande provningar varje år.

Världens största whiskybar

År 2007 började vi att bedriva import och fick handelstillstånd såväl som tillverkningstillstånd för sprit i våra lokaler. Sedan dess har vi förädlat, lagrat, buteljerat, etiketterat och hanterat whisky från bland annat Sverige, Japan, Skottland, Irland och Wales i vårt lagerhus ”Wharehouse No1” som vi namngett det. Fler och fler ”vitrinskåp” byggdes till och sortimentet fortsatte att öka. Det blev fler nischer i sortimentet och vi öppnade upp fler rum i källaren. Under resans gång har vi kunnat erbjuda en mängd spännande provningar och det är ungefär 3500-4000 personer årligen som kommer och besöker någon av våra spännande dryckesprovningar.

Hösten 2017 läste jag en artikel om världens största öppna whiskybar och bestämde mig för att vi måste göra ett försök. Tid, svett och stålar skulle krävas, detta visste jag på förhand. Efter väldigt mycket räknade och inventerande av whiskykällaren med stor hjälp av teamet här på Skansen, och framförallt Ida Johansson som är Restaurangchef, så kom vi fram till det jag trodde, att vi var störst.

Den 11 juni 2018 kl. 18.00 hölls en officiell räkning, ett rekordförsök helt enkelt. Mikael Lundén, en vän sedan många år och whiskyfantast/konnässör av hög grad bjöds in att delta tillsammans med journalister från 24Öland, som filmade och fotade hela rekordförsöket. Att det var mängder med bevisning och material som sedan skulle sändas in hade jag förstått. Vi fick fram 1179 sorter. De som var störst i världen då hade 1031 – det var klart! Men som sagt, massor med redovisning skulle krävas innan det blev officiellt. Under hela sommaren 2018 har det varit i stort sett daglig kontakt med GUINNESS WORLD RECORDS™ och så plötsligt kom det som vi längtat efter så – brevet. En representant från GUINNESS WORLD RECORDS™ bekräftade vårt världsrekord. Denna läsning var förstås väldigt rolig och efterlängtad. Äntligen kunde vi njuta lite, även om det var svårt att ta in. Fredagen den 14 september hölls den officiella ceremonin här på Hotel Skansen. En representant från GUINNESS WORLD RECORDS™ i London var på plats för att överlämna vårt diplom. Där gick Hotel Skansen och Öland till historieböckerna.

Jag vill rikta ett stort tack till alla teammedlemmar här på Skansen! Detta rekord är i högsta grad ert. Tack vare era fina insatser kan vi utveckla och förädla vår anläggning, ge superb service till alla underbara gäster och fortsätta investera i vår stora passion, whisky.

Så stolt över er alla i team skansen, TACK!

Fredrik Norén – Krögare