Öland upplever man bäst på cykel

Det öländska landskapet bjuder på lätt cykling och oändlig variation. Ta dig an världsarvet, se kvarnar och fält av Vallmo, upplev stränder och vindpinad natur. Runt om finns dessutom ett stort utbud av fik, matställen och ateljéer, med havet ständigt närvarande och världens vackraste solnedgångar.

CYKELRUNDOR SOM UTGÅR FRÅN SKANSEN

LILLA ÖLANDSRUNDAN
LANDSVÄGSCYKLING, 45 km. Svårighetsgrad: Lätt

Vi lämnar Skansen och rullar omedelbart upp till Landborgen som vi sedan kommer att följa en bit söderut. Här uppifrån erbjuds en vidunderlig utsikt över sundet, jordbruksmarken och delvis södra Alvaret. Så småningom rullar vi in i Mörbylånga där vi verkligen kan rekommendera café Söderbönor. Kanske södra Ölands absolut godaste bullar. Här vänder turen och vi kommer så småningom tillbaka genom Haga Park. Fantastisk badplats som omges av fågelskyddsområde och jättefina vandringsstigar, men som också är ett mecka för vindsurfare. Turen går längs med sundet och letar sig sedan via nedre vägen tillbaka till Färjestaden. Vill man kan man då stanna till på Hamnplan och prova Fredriks bröd, också bullar att dö för, eller köpa choklad på Ölandschoklad. Det gäller att hålla energinivån uppe.

ÖLAND ROLLING – ALLT DET BÄSTA PÅ NIO MIL
LANDSVÄGSCYKLING, 90 km. Svårighetsgrad: Ganska lätt

Vi lämnar Skansen och rullar omedelbart upp till Landborgen som vi sedan kommer att följa en bit söderut. Här uppifrån erbjuds en vidunderlig utsikt över sundet, jordbruksmarken och delvis södra Alvaret. Efter en stund kommer turen att leda oss ned genom den vackra radbyn Vickleby. Här finns bland annat Capellagården som är väl värt ett besök. Här grundade för drygt 50 år sedan den visionäre möbelformgivaren och pedagogen Carl Malmsten sin skola för gestaltande arbete. Här finns också en plantskola där det säljs bland annat kryddor, medicinalväxter och kulturväxter.I Vickleby finns också möjlighet att stanna på pensionatet. Vi fortsätter ned mot kusten och ganska snart är vi i Haga Park. Fantastisk badplats som omges av fågelskyddsområde och jättefina vandringsstigar, men som också är ett mecka för vindsurfare. Turen går vidare längs med sundet och sedan fortsätter vi att cykla upp mot landborgen igen och i Resmo ger vi oss ut på Alvaret för att så småningom komma över på Ölands östra sida. Turen går förbi Gårdby där det går utmärkt att fylla på energidepåerna innan vi passerar ett antal radbyar på resan norrut. I Långlöt, vid kyrkan, svänger vi av inåt landet igen. Snart passerar vi Himmelsberga (Ölands museum) som är väl värt ett besök. Ölands museum erbjuder inte bara fantastiska miljöer, utan även kakbuffé. Sockertopp igen alltså, för den som så önskar. Snart närmar vi oss så västra sidan och nu rullar vi ner för Ölands brantaste backe mot Stora Rör. Jättefin by som är mycket känd för Mormors Café som serverar Norra Ölands absolut bästa bullar. Efter det rullar vi sakta genom Isgärde, uppför och kommer så småningom tillbaka till Hotel Skansen via cykelvägarna i Röhälla.

ESSENSEN AV ÖLAND
LANDSVÄGSCYKLING, 65 km. Svårighetsgrad: Lätt

Det här är en härlig och lättrullad runda där vi hinner klämma in det mesta av Öland. Turen startar söderut, med många härliga vyer, sjöglimtar och odlingslandskap. Så småningom rullar vi in i Mörbylånga där vi verkligen kan rekommendera café Söderbönor. Kanske södra Ölands absolut godaste bullar. Efter ett stadigt fikastopp går turen så rakt över södra Alvaret. Passa på att njuta av naturen. Den är mycket säregen och otroligt mäktig. Strax anländer vi östra sidan där det finns ytterligare en möjlighet att fylla på energiförrådet. Gårdby Café har en fantastisk trädgård, en liten lanthandel och en massa gott att välja på. Nu går turen norr ut och vi kommer att passera radbyar och ha härlig havsutsikt innan det återigen är dags att vända väster uti Norra Möckleby.

Cykla mountainbike på Öland

LILLA NA(TUREN)
MTB, 6 km. Svårighetsgrad: Lätt

Det här är en mycket lättcyklad MTB runda för hela familjen. Den letar sig precis ut ur Färjestaden för att snudda vid skogsbryn och stenmurar. Här rullar vi endast sex kilometer och även de minsta kan följa med.

MÖRBYLÅNGADALEN OCH VÄRLDSARVET PÅ MTB
MTB, 51 km. Svårighetsgrad: Relativt lätt

Landskapet på södra Öland är så pass unikt att det år 2000 upptogs på UNESCOs lista över världsarv. Att cykla genom landskapet är onekligen en härlig upplevelse. Här har samspelet mellan människan och den unika naturen skapat en plats som blivit ett speciellt, levande, medeltida odlingslandskap. Det finns drygt 1000 världsarv i Världen och på den här turen cyklar vi genom ett av dem. Under resans gång är det nära till Lantcaféet i Gårdby på Ölands östra sida, som erbjuder härlig fika för den som är sugen. Vi passerar också i det närmaste Vickleby, där man kan göra en avstickare till Capellagården för att uppleva konsthantverk, en härlig örtagård och en mysig restaurang/fik. Turen går sedan vidare förbi Stora Frö där det finns möjlighet till magnifikt dopp i osannolik solnedgång om man kommer vid rätt tidpunkt. Här kan ni också hyra er en surfingbräda på Haga Park, ostkustens surfingmecka.
På vägen hem passerar ni naturreservatet i Beijershamn där fågellivet och naturen är magnifik. Den här MTB-rundan ger den som hungrar efter natur och vyer full tillfredsställelse.

VÄRLDSARVSRUNDAN PÅ MTB
MTB, 26 km. Svårighetsgrad: Relativt lätt

Landskapet på södra Öland är så pass unikt att det år 2000 upptogs på UNESCOs lista över världsarv. Att cykla genom landskapet är onekligen en härlig upplevelse. Här har samspelet mellan människan och den unika naturen skapat en plats som blivit ett speciellt, levande, medeltida odlingslandskap. Det finns drygt 1000 världsarv i Världen och på den här turen cyklar vi genom ett av dem. På just den här turen upplever ni den speciella naturen i sin ädlaste form. Det här är essensen av södra Öland.